Доповiдi

содержание

ХТО ШУКАЄ ГОСПОДА БОГА I НЕБЕСНЕ ЦАРСТВО,
ВСЕ IНШЕ ГОСПОДЬ ДОДАСТЬ

о. Василь Пантелюк,
Протопресвiтер Донецький i Луганський
Украiнськоi Греко-католицькоi Церкви

   Почин нашоi Донецькоi областi, а особливо Інституту штучного iнтелекту, - це почин консолiдацii всього нашого суспiльства за принципом об’єднання в любовi, - а любов це є Бог, - щоб вирiшити проблеми, якi стоять перед нашою державою, i перш за все проблему економiчноi та моральноi кризи у нашому суспiльствi. Як нашi богослови та науковцi бачать цю проблему, якi бачать шляхи, щоб з неi вийти? Щодо першого питання, винесеного на конференцiю, - “Духовна та моральна криза суспiльства i шляхи виходу з неi”. Я почну з економiчного нашого становища. Науковцi вважають, що економiчна криза пов’язана з кризою енергоресурсiв. Потребує перебудови атомна енергетика. Вченi кажуть, що ми зможемо отримати великi грошi, якщо будемо багато разiв використовувати атомне паливо, зможемо пiдвести енергоблоки до бiльших потужностей. Якщо вони мають ККД 35%, то треба 70%. Коли ми будемо використовувати кошти i на поховання радiоактивних вiдходiв, тодi ми зможемо покращити екологiю. Треба вирiшити таке питання, щоб усi атомнi електростанцii пiсля iхнього використання продовжували працювати пiд землею i приносили велику користь, але це є загальнодержавна програма. У цьому ми бачимо майбутнє нашоi Украiни. Це один шлях.

   Є багато iнших шляхiв, але все залежить вiд того, як ми будемо жити. Є два принципи: за Бога i проти Бога. Це двi рiзнi системи. Господь Бог сказав: “Ось наближається цей Ангел Свiтла, але я з ним нiчого спiльного не маю”. Є система, яка живиться завдяки сатанi, i людина нею керується. Ми бачили цю систему - Римська iмперiя, гiтлеризм, сталiнiзм, - яка знищила мiльйони. І тих, хто знищував людей, потiм ця система теж знищувала i ставила iх на жертовний вiвтар сатанi. Ми зараз повиннi протиставити системi сатани iншу, в основi якоi лежить Свята Церква. Свята Церква виховує кадри для полiтики, економiки, науки. Це система, яка буде керуватися Господом Богом i Святою Церквою. І ми вже можемо поставити собi таке питання: за яку ми систему? Чи ми за Бога, Святу Церкву, чи за сатану? Все iнше ми вже бачили.

   Яким чином розвинути Божу систему? Цю проблему вже вирiшила Нiмеччина. У них був великий занепад моральностi, так само, як в нас зараз. В Нiмеччинi тодi почали пiднiмати церкву: 2% вiд доходу населення вiдраховували на Святу Церкву. До якоi конфесii належала людина, туди вона i вiдраховувала своi кошти. Почали будуватись храми, здiйснюватись великi програми щодо виховання молодi. Ми можемо почати з Донецькоi областi; 2% вiдсотки на душу населення - це не великi кошти, але будуть значнi перетворення, якi ми всi побачимо.

   Друге питання - роль i мiсце сiм’i, навчальних закладiв та суспiльства у вихованнi духовноi та моральноi особистостi. Насамперед ми повиннi побудувати i укрiпити сiм’ю, бо в нашiй державi дуже великий вiдсоток розлучень. Що з’єднав Бог, нехай люди не роз’єднають. Бiблiя вчить нас, якою повинна бути сiм’я (1-е Кор. 7; 10): “А тим, що побрались, наказую не я, а Господь: нехай не розлучається дружина з своiм чоловiком...” Сiмейним людям не можна розлучатися. Свята Церква освячує кожне подружжя таємницею вiнчання, i тодi в суспiльствi буде злагода, тому що сiм’я будуватиметься на основi Божоi науки, на основi Святих заповiдей. Я виклав своi думки про те, як нам обновити наше суспiльство, щоб Украiна дiйсно була християнською державою i займала гiдне мiсце у свiтi. Тому на мою думку ми повиннi сьогоднi прийняти вiдповiднi постанови i довести iх до нашого Уряду.

содержание


II науково-практична конференцiя
Донецьк
1997